13 onwaarheden over het coronavirus die u niet moet geloven of delen

Het nieuwe coronavirus en de ziekte COVID-19 die het veroorzaakt, zijn nog grotendeels onbekend bij de gezondheidsautoriteiten en bij de bevolking in het algemeen.

Daarom is de hele wereld in paniek en ook door gebrek aan informatie over deze nieuwe pandemie. Het is echter belangrijk om alleen aandacht te besteden aan informatie die via officiële bronnen wordt gedeeld, aangezien de sociale netwerken snel overspoeld werden met nepnieuws over hoe de verspreiding van het coronavirus gestopt moet worden en over hoe COVID-19 behandeld moet worden.

Nepnieuws is een groot risico, vooral op het gebied van de gezondheid aangezien dit direct invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarom is het belangrijk om de MYTHEen die deze dagen worden gedeeld te negeren:

 1. MYTHE. Het coronavirus is vergelijkbaar met de griep
  We moeten beide ziekten niet met elkaar vergelijken.
  Hoewel het zeker is dat veel jonge, gezonde mensen die aan het coronavirus worden blootgesteld symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met de seizoensgriep, verschillen beide ziekten van elkaar.
  COVID-19 is veel besmettelijker dan de griep en het laat een hoger sterftecijfer zien. Bovendien is het een ziekte die nog zeer onbekend is en waarvoor geen vaccin bestaat.
 2. MYTHE. Als ik een masker draag, word ik niet besmet.
  Volgens de WHO moet het gebruik van maskers worden beperkt tot mensen die geïnfecteerd zijn, of zouden kunnen zijn, en gezonde mensen die in direct contact met hen staan. Bovendien zijn deze maskers alleen effectief als ze op de juiste manier worden gebruikt en weggegooid. Daarnaast moet het gebruik van maskers worden gecombineerd met het regelmatig wassen van de handen met water en zeep of met desinfecterende gel.
 3. MYTHE. De coronapandemie vertraagt in de zomer vanwege de hitte
  Als de lente komt, zwakken het griepvirus en verkoudheid af vanwege de stijging van de temperaturen.
  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft echter al gewaarschuwd dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het coronavirus ook zal verzwakken bij stijgende temperaturen.
 4. MYTHE. Het coronavirus verspreidt zich in gebieden met een warm en vochtig klimaat.
  Het COVID-19-virus kan in elk gebied worden overgedragen, ongeacht de weersomstandigheden.
 5. MYTHE. Het coronavirus kan zich over grote afstanden door de lucht verspreiden.
  Het coronavirus is een respiratoir virus dat voornamelijk wordt verspreid door contact met een besmette persoon via druppels die worden verspreid wanneer een persoon praat, hoest of niest.
  Deze druppels zijn te zwaar om over grote afstanden in de lucht te worden verspreid.
 6. MYTHE. Antibiotica zijn effectief in het voorkomen en behandelen van een coronavirusinfectie
  Antibiotica zijn alleen effectief tegen bacteriën. Omdat het coronavirus (2019-nCoV) een virus is, mogen er geen antibiotica worden gebruikt om de infectie te voorkomen of te behandelen.
 7. MYTHE. Huisdieren kunnen het coronavirus overbrengen
  Volgens de WHO is er geen wetenschappelijk bewijs dat huisdieren lijden aan COVID-19 of het kunnen overdragen.
 8. MYTHE. Een muggenbeet kan het COVID-19-virus overdragen
  Het coronavirus is een respiratoir virus dat voornamelijk wordt verspreid door contact met een besmette persoon via druppels die worden verspreid wanneer een persoon praat, hoest of niest.
  Er is geen informatie of bewijs dat het coronavirus kan worden overgedragen door een muggenbeet.
 9. MYTHE. Kinderen zijn immuun voor het coronavirus
  Volgens de huidige gegevens komt slechts 2% van de geregistreerde gevallen voor bij kinderen. Bovendien geneest de ziekte in de overgrote meerderheid van de gevallen bij kinderen zonder enige complicaties.
  Het lijkt erop dat de verschijnselen van COVID-19 bij kinderen veel milder zijn dan bij volwassenen, maar ze zijn niet immuun.
  Houd er ook rekening mee dat kinderen de infectie kunnen overdragen aan volwassenen en dat zich bij deze volwassenen ernstige complicaties kunnen ontwikkelen.
 10. MYTHE. Zwangere vrouwen kunnen het coronavirus overbrengen op de foetus
  Volgens de WHO geven de eerste onderzoeken aan dat het virus niet wordt overgedragen op het vruchtwater dat de baby’s in de baarmoeder omringt of op het bloed in de navelstreng.
  Het grootste risico bestaat wanneer baby’s gevoed worden door moeders met COVID-19 en dat het nauwe contact ervoor kan zorgen dat druppels worden overgedragen. Daarom is het raadzaam om uw handen te wassen voordat u de baby en de borstkolf of flesjes aanraakt en om te overwegen een masker te dragen tijdens de borstvoeding.
 11. MYTHE. Ik kan het coronavirus twee keer krijgen
  Het is nog te vroeg om een definitief antwoord te geven. Deskundigen zijn het er echter over eens dat mensen die besmet zijn met COVID-19 dit seizoen immuun zullen zijn.
  Het is waar dat er gevallen zijn geweest van mensen die na een paar dagen weer positief zijn getest. In verband hiermee wijzen de deskundigen erop dat, hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan, het naar alle waarschijnlijkheid gaat om een “opleving” van het virus en niet om een herinfectie.
  De WHO beveelt daarom aan om patiënten die de ziekte hebben overwonnen gedurende 14 dagen in isolatie te plaatsen, om er zeker van te zijn dat er geen tekenen van infectie meer zijn.
 12. MYTHE. Goede voeding kan het coronavirus voorkomen
  Mensen kunnen een coronavirusinfectie niet voorkomen door middel van een dieet. Een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding heeft echter een positieve invloed op het sterk houden van het immuunsysteem.
 13. MYTHE. Warm water of kruidenthee drinken om het virus te bestrijden
  Het drinken van warme vloeistoffen verandert de werkelijke lichaamstemperatuur van een persoon niet. De OMS waarschuwt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de hoge temperaturen het coronavirus zullen doden.
  Gorgelen met mondwater ook niet. Gorgelen met mondwater kan bepaalde micro-organismen in het speeksel van de mond doden. Gorgelen kan echter niet voorkomen dat het virus de luchtwegen bereikt en daarom beschermt het ons niet tegen het coronavirus.