Waarom moet je desinfecteren?
Simpel gesteld: om microben te vernietigen die gevaarlijk kunnen zijn. Die vind je op je handen, op oppervlakken en in het wasgoed.
De toename van bacteriën in een huis gaat razendsnel: 1 enkele bacteriële cel vormt in minder dan 24 u een kolonie van 1 miljard!
Investeren in gezondheid
Bovendien gebeurt de besmetting met microben zonder dat we het merken. Veel infecties verspreiden zich door onrechtstreeks contact, wanneer kiemcellen naar ons lichaam worden overgedragen via de handen, een besmet voorwerp (deurklink, telefoon, afstandsbediening, snijplank, enz.).
Aangezien we met onze handen de hele dag door vele oppervlakken aanraken, zijn zij de belangrijkste overbrenger van microben naar onze neus, mond en ogen, of naar andere oppervlakken die de microben tot bij andere mensen zullen brengen.
Om je te beschermen tegen deze risico’s moet je goede hygiëneroutines aannemen en aangepaste schoonmaak- en desinfectieproducten gebruiken, want met een klassieke schoonmaakbeurt kan je de bacteriën niet volledig verwijderen.
In welke gevallen loop je het grootste risico?
Iedereen kan een infectie opdoen, maar sommige personen lopen een groter risico dan andere.
Baby’s en kleine kinderen
Bij de geboorte werkt het immuunsysteem van baby’s nog niet, waardoor ze uitermate vatbaar zijn voor infecties. Hoewel het immuunsysteem snel op gang komt (minder dan 48 uur na de geboorte), is het een traag proces. Een baby is dus niet beschermd tegen microben.
Bovendien naargelang een kindje groeit zal zijn nieuwsgierigheid ervoor zorgen dat het de wereld rondom wilt ontdekken: alles zien, aanraken, voelen en proeven. Je kindje vindt het doodnormaal over het tapijt van de zitkamer te rollen of de keukenvloer af te likken, waar microben zijn! Nieuwsgierigheid samen met het gebrek aan “afkeer” stelt baby’s bloot aan een nog groter risico op besmetting.
Daarom zijn baby’s en kleine kinderen blootgesteld aan een hoog risico als de hygiëne van hun leefomgeving niet voldoende is. Zonder er een obsessie van te moeten maken, zijn sommige hygiëneregels wel onontkoombaar. Ontdek al onze adviezen en tips voor een gezonde leefomgeving voor je baby.
Zwangere vrouwen
Bij het begin van de zwangerschap verzwakt het immuunsysteem om te vermijden dat het organisme het embryo verstoot. Tegelijkertijd moet het lichaam, naast de eigen behoeften, ook aan die van het kind voldoen om een correcte groei te garanderen, wat behoorlijke vermoeidheid met zich meebrengt bij de toekomstige mama.
Vandaar dat zwangere vrouwen, zelfs als ze heel gezond zijn, voorzichtig moeten zijn dat ze geen ziekte opdoen die nefaste gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind.
Met een goede lichaams- en voedingshygiëne kan je deze periode zonder zorgen aanvatten.
Oudere en/of zieke personen
Mettertijd vermindert de efficiëntie van het immuunsysteem. Het menselijk lichaam maakt minder witte bloedcellen aan, en is dus minder beschermd tegen ziekten. Dat verklaart waarom ouderen gevoeliger zijn. Ook zieken zijn kwetsbaarder voor bepaalde ziektekiemen. Dat geldt nog meer voor chronische of zware ziekten zoals suikerziekte, longziekten, hart- en vaataandoeningen, kanker, enz.
In deze gevallen is het dus geraden extra waakzaam te zijn als je bijvoorbeeld ziek bent, en indien nodig te helpen bij het behouden van een schone leefomgeving.
Huisdieren
Huisdieren (katten, honden, cavia’s, …) maken deel uit van het alledaagse leven. Ze wonen in ons huis en slapen soms zelfs op ons bed.
Welnu, huisdieren kunnen drager zijn van talrijke pathogenen of allergene invloeden, die bij de mens ziekten kunnen veroorzaken, al dan niet ernstig. Vandaar dat een dier in huis een aantal elementaire hygiëneregels vereist, toepasbaar op het dier zelf, op de mensen die met het dier samenleven en op de plaatsen waar het verblijft.
Heb je een huisdier? Ontdek al ons hygiëne adviezen & tips voor het welzijn van zowel het dier als zijn baasjes.