Hoe vermijd ik geurtjes in de koelkast?

In de koelkast blijven grote hoeveelheden voedselresten achter, die een voedingsbodem kunnen worden voor micro-organismen. Hoewel de koude de activiteit van deze micro-organismen vertraagt, wil dat niet zeggen dat ze vernietigd worden, en sommige kunnen overleven en zelfs groeien, zoals schimmel en sommige bacteriën, wat geurtjes doet verschijnen. We kunnen soms zelfs schimmel vinden in de naden van de koelkast, een vochtige en donkere plek, die we op tijd moeten verwijderen zodat hij niet verderzet.

Wat kun je doen wanneer de koelkast onfris ruikt?

In de eerste plaats haal je de stekker uit het stopcontact. Maak de koelkast leeg en gooi voedingswaren die je niet gaat gebruiken of die niet meer kwaliteitsvol zijn weg.

Nu moet je elk schap en vak een grondige schoonmaakbeurt geven. Gebruik een desinfectieproduct dat het materiaal niet aantast, zoals de Allesreiniger van Sanytol. Verstuif het product op het oppervlak en na een paar minuten spoel je met water, aangezien het een oppervlak is dat in contact komt met voedingswaren. Zo verwijder je bacteriën en schimmels voor 99,9%.

Als de geur van de buitenkant van de koelkast komt, is er waarschijnlijk een waterlek in de buizen of een teveel aan water in de condensator, onderaan de koelkast, waar bacteriën zich kunnen ophopen of schimmel kan beginnen groeien.

Haal de opvanglade van de condensator onder de koelkast vandaan en spoel het vuil en de schimmel eraf. Schuur daarna het hele oppervlak grondig schoon met Sanytol en laat drogen.

Op die manier ben je klaar met het verwijderen van elk spoor van geurtjes, dankzij een grondige desinfectie, maar we moeten ook vermijden dat die geurtjes opnieuw verschijnen. De beste manier om daarin te slagen is om voedsel in gesloten bakjes of in microfilm verpakt te bewaren, en vooral het huishoudapparaat regelmatig schoon te maken.

Het is heel belangrijk optimale hygiëneomstandigheden te eisen voor onze koelkast, aangezien naar schatting 50% van de voedselvergiftigingen die zich in huis voordoen te wijten zijn aan onvoldoende hygiënemaatregelen in de keuken.

Zo zie je maar: je koelkast schoon houden is veel gemakkelijker is dan je kon vermoeden!