Hoewel dat op het eerste gezicht zo niet lijkt, kunnen koelkasten zwaar besmet zijn als gevolg van de bacteriën die aanwezig zijn in rauwe voedingswaren. De meest voorkomende zijn listeria, pseudomonas aeruginosa of enterobacteriën, die gebruikelijk voorkomen in 5% van de koelkasten.
Bovendien kunnen er schimmels in de laden en rubberafsluiting voorkomen, waardoor het heel belangrijk is de koelkast altijd schoon en gedesinfecteerd te houden (minstens elke 3 maanden schoonmaken) om de aanwezigheid van deze bacteriën te beperken en te vermijden dat ze overstappen op de voedingswaren, en zo naar ons organisme. Daarnaast bestrijdt deze gewoonte het verschijnen van geurtjes.
8 stappen om de koelkast te reinigen
- Trek de stekker uit het stopcontact. We moeten schoonmaken met de deur open, en de koelkast aan laten zou onnodig een te hoog verbruik met zich meebrengen.
- Haal de voedingswaren eruit. Wacht met schoonmaken en desinfecteren tot je weinig voedsel in de koelkast hebt liggen. Maak de koelkast leeg zodat je beter het hele oppervlak van de binnenkant kunt schoonmaken zonder in contact te komen met voedingswaren.
- Haal de schappen eruit. Haal alle uitneembare elementen uit de koelkast, zodat je beter toegang hebt tot elk hoekje.
- Gebruik de Allesreiniger in Spray van Sanytol rechtstreeks op de binnenwanden van de koelkast. Zorg ervoor dat je in alle hoekjes komt, ook de deur en de rubberen afsluiting. Verdeel het product met een schone, vochtige doek, laat 15 minuten intrekken en spoel daarna. Dit product desinfecteert zonder bleekmiddel, en is dus perfect voor oppervlakken die in contact komen met voedingsmiddelen.
- Behandel ook de schappen op dezelfde manier met de Spray van Sanytol. Zorg ervoor dat er geen resten product achterblijven door goed te spoelen met een schone en vochtige doek, of met lopend water onder de kraan.
- Maak de naden van de deuren schoon. Vergeet niet de naden van de deur correct schoon te maken, want het is daar dat zich het meeste vuil ophoopt en waar zich ook schimmel kan vormen door het vocht. Maak grondig schoon, gebruik indien nodig een tandenborstel om zelfs bij de moeilijkste hoekjes te komen.
- Maak de buitenkant schoon. Je koelkast moet niet alleen binnenin schoon zijn, maar ook langs buiten. Desinfecteer ook het handvat of de plek waar je de deur opent. Het is belangrijk dat je ook de achterkant van de koelkast goed schoonmaakt, aangezien een teveel aan vuil op deze plek schade kan berokkenen aan het apparaat en het correct functioneren ervan kan aantasten.
- Leg de schappen weer op hun plaats. Wanneer je koelkast volledig gedesinfecteerd is, kan je de schappen en etenswaren er weer in leggen.
Met deze eenvoudige stappen weet je hoe je je koelkast moet schoonmaken en is die altijd schoon en gedesinfecteerd, om je voedingswaren te beschermen tegen micro-organismen die zouden kunnen verschijnen via de voedingswaren.