De keuken is één van de voornaamste bronnen van bacteriën in ons huis. Hoewel je dat op het eerste gezicht niet zou zeggen, vind je in de keuken een overvloed aan microscopische risico’s waar we meestal geen rekening mee houden en dat kan leiden tot de besmetting van de voedingswaren die we gaan nuttigen en kan ons ziek maken. Vandaar dat het zo belangrijk is de juiste schoonmaakproducten in huis te hebben om de keuken schoon te maken.
Sommige voedingsmiddelen die we in huis halen kunnen bacteriën bevatten zoals e-coli, salmonella, listeria of campylobacter, waar we speciaal mee moeten opletten, door het voedsel op de juiste manier te bewaren en behandelen om kruisbesmettingen te vermijden.
Een voorbeeld van vaak voorkomende kruisbesmetting in huis kan zich voordoen als we dezelfde snijplank gebruiken om een kippenborst te snijden, en daarna een tomaat. Eens de kip bereid is, vormt die geen probleem meer, want de hoge temperaturen zorgen ervoor dat mogelijk aanwezige bacteriën verdwijnen, maar de tomaat eten we rauw in een salade, en daar zit het gevaar om bacteriën binnen te krijgen die via de snijplank doorgegeven zouden kunnen zijn.
We geven je hieronder 8 tips om je te helpen kruisbesmetting te vermijden:
- Kook op meer dan 70ºC. Zo verdwijnen bijna alle micro-organismen die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Als je voedsel bereidt boven deze temperatuur, verdwijnt daarom het probleem van besmetting.
- Bewaar voedingsmiddelen op veilige temperatuur. Het is niet aangeraden bereid voedsel langer dan twee uur op kamertemperatuur te bewaren, aangezien bacteriën zich vermenigvuldigen tussen 5 en 60ºC. We moeten het voedsel ofwel eerder opeten, ofwel bewaren in de koelkast. Daarom is het ook niet aangeraden voedsel op kamertemperatuur te laten ontdooien.
- Bewaar voedingsmiddelen gescheiden in hermetisch gesloten potjes om mogelijk onderling contact te vermijden.
- Was altijd je handen voordat je gaat koken en nadat je rauwe voedingsmiddelen hebt aangeraakt, of wanneer je van het éne naar het andere voedingsmiddel gaat, hetzij rauw, hetzij bereid.
- Kies kwaliteitsvolle basisproducten. Koken met deze producten en ze zo snel mogelijk verbruiken vermijdt dat je besmet wordt met een ziekte die voortkomt uit kruisbesmetting.
- Scheid rauwe en bereide voedingsmiddelen van elkaar. Vergeet niet de snijplank te desinfecteren als je rauwe voedingsmiddelen gebruikt hebt om kruisbesmetting te vermijden.
- Opgelet met de spoelbak: ook hier kan zich kruisbesmetting voordoen. Als we er rauwe voedingsmiddelen wassen of laten weken nadat we daar met andere voedingsmiddelen hebben gewerkt is het risico op besmetting groter. Vandaar dat het zo belangrijk is de spoelbak te desinfecteren voordat je er voedingswaren in laat weken. Je kan daarvoor de Desinfecterende Allesreiniger in Spray van Sanytol gebruiken, en daarna goed spoelen met water.
- Desinfecteer regelmatig de keuken. Voor deze zone zijn reinigingsproducten voor de keuken zoals de sprays van Sanytol ideaal. Met dat product kan je je keuken grondig desinfecteren en verwijder je ziektekiemen voor 99,9%, vernietig je de meest voorkomende bacteriën in deze zone en verwijder je tegelijkertijd vet. Als het oppervlak rechtstreeks in contact gaat komen met voedingsmiddelen, is het voldoende na gebruik van het product te spoelen met water. Voor zones met hardnekkig vet raden we het gebruik van het Desinfectieproduct voor keukens van Sanytol aan, want dat heeft een grotere werking op het vet.