Wanneer je keuken onfris ruikt, is dat meestal te wijten aan een overdreven aanwezigheid van bacteriën die deze geurtjes veroorzaken.
Daarom is de keuken schoonmaken alleen niet voldoende, want daarmee verwijder je de oorsprong van de bacteriën niet. Om onfrisse geurtjes te verwijderen moet je de zones van de keuken desinfecteren waar zich etensresten en vocht kunnen ophopen, aangezien dit de groei van bacteriën in de hand werkt.
Hieronder sommen we de voornaamste zones voor je op waar je speciaal aandacht aan moet besteden bij het desinfecteren om komaf te maken met geurtjes in de keuken.
Welke zijn de 4 voornaamste zones in de keuken die ik moet desinfecteren?
- Spoelbak: dit is een zone die je dagelijks moet schoonmaken en desinfecteren. Wist je dat de spoelbak tot 100.000 keer meer ziektekiemen kan herbergen dan de wastafel in de badkamer? Er zijn studies* die aantonen dat 14% van de spoelbakken meer dan een miljoen bacteriën per cm2 herbergen. Met het Desinfectiemiddel Keukens van Sanytol desinfecteer je de zone van de spoelbak en tegelijkertijd verwijder je al het vet dat zich daar kan vastzetten.
- Schuursponsjes en keukendoeken: deze komen in contact met een groot aantal voedselresten en worden nadien gebruikt voor het schoonmaken van werkbladen en ander keukengerei, en worden zo een bron van besmetting en geurtjes. De meest voorkomende bacteriën zijn e-coli en salmonella. Het is belangrijk ze schoon te maken en te desinfecteren in de wasmachine met de Textieldesinfecteerder van Sanytol, aangezien we ze net gebruiken om schoon te maken, en we er in plaats daarvan andere plekken mee zouden kunnen besmetten.
- Vuilnisemmer: vuilzakken zijn vaak niet luchtdicht en laten restjes vocht ontsnappen. Desinfecteer wekelijks de bodem van de vuilnisemmer en maak hem schoon met het Desinfecterend Schoonmaakproduct voor keukens van Sanytol, aangezien de plek waar je het vuilnis opslaat een infectiebron is en de meeste geurtjes daarvandaan komen. Het is niet genoeg om het vuilnis gewoon weg te halen, je moet de emmer ook desinfecteren om komaf te maken met de bacteriën die zich ophopen op de bodem.
- Koelkast: de koelkast is een plek met een hoge besmettingsgraad, dankzij de bacteriën die aanwezig zijn in rauwe voedingsmiddelen. De meest voorkomende zijn listeria, pseudomonas of enterobacteriën, die vaak voorkomen in 5% van de koelkasten. Daarom is het heel belangrijk de koelkast altijd schoon en gedesinfecteerd te houden. We raden je aan ze minstens om de 3 maanden schoon te maken om er zeker van te zijn dat je ze kiemvrij houdt, waardoor je de aanwezigheid van bacteriën terugbrengt en vermijdt dat deze overgaan op voedingsmiddelen, en zo naar ons organisme. Om grondig te reinigen en desinfecteren gebruik je het Desinfectiemiddel voor keukens van Sanytol.
TIP: Breng elke 2 dagen het Desinfecterend Schoonmaakmiddel van Sanytol aan in de keukenafvoer om het verschijnen van geurtjes te vermijden.
*(Kagan et al.; Tierney and Kearney, 2002)