Babyspeelgoed desinfecteren

Kinderen, en dan vooral baby’s, steken voortdurend dingen in hun mond, slapen met knuffels of kruipen over de vloer, waardoor er een groter risico bestaat op besmetting door contact met die voorwerpen of oppervlakken, zelfs binnenshuis.

Ontdek met deze eenvoudige stappen hoe je knuffels kunt wassen en hard of stoffen speelgoed dat niet gewassen mag worden, schoonmaakt:

Stappen om hard speelgoed te desinfecteren:

 1. Als het om klein speelgoed gaat dat in contact mag komen met water en hoge temperaturen verdraagt, kan je het speelgoed wassen met warm water en zeep, of in de vaatwasser op hoge temperatuur.
 2. Als de vaatwasser geen optie is, kan je de Desinfecterende Doekjes van Sanytol gebruiken, die heel praktisch in gebruik en snel zijn.
 3. Voor groter speelgoed zonder batterijen kan je een Desinfecterend Doekje van Sanytol gebruiken, of een schone doek met Sanytol Allesreiniger om te desinfecteren.

Laat in beide gevallen even werken en spoel na met water voordat je het speelgoed aan je baby geeft.

Stappen voor het wassen van knuffels en zacht speelgoed:

 1. Meestal kan je dit soort speelgoed en knuffels in de wasmachine doen. We raden je aan 80 ml Sanytol Textieldesinfecteerder toe te voegen per wasbeurt. Met deze hoeveelheid product in het bakje van de wasverzachter verzeker je een afdoende desinfectie, aangezien dit product 99,9% van de kiemen vernietigt.
 2. Kies voor je gebruikelijke wasprogramma (minimum 20ºC), liefst een korte wascyclus met een lage centrifugesnelheid zodat de knuffel niet beschadigd wordt.
 3. Laat het speelgoed volledig drogen voordat je het teruggeeft aan je kindje. Probeer in de mate van het mogelijke aan de buitenlucht te drogen.

Tips voor het reinigen van niet-wasbaar speelgoed:

Als het speelgoed niet-wasbaar is omdat het een mechanisme of batterijen heeft:

 1. Haal de batterijen eruit, als die er zijn.
 2. Wrijf de buitenkant van het speelgoed schoon met een zachte borstel (bijvoorbeeld een nagelborsteltje) en een beetje zeep.
 3. Verwijder de zeep met een natte doek tot er geen resten meer achterblijven.
 4. Voor het verwijderen van huismijt doe je het speelgoed een nachtje in een zak in de vriezer.
 5. Je kan het speelgoed ook schoonmaken met een doek gedrenkt in alcohol, die je daarna volledig laat verdampen. Het is heel belangrijk het speelgoed niet onder te dompelen in alcohol.

Als het speelgoed heel vuil is, is het beter het weg te gooien om de gezondheid van je baby te beschermen.

Met deze tips wordt het heel gemakkelijk om ziektekiemen ver van het speelgoed van je baby te houden. Nu je weet hoe je knuffels moet wassen en al het speelgoed van je baby kan desinfecteren, kan je met een gerust hart toekijken hoe je kindje speelt met schoon speelgoed dat vrij is van ziektekiemen en bacteriën.