Is voetschimmel te vermijden?

Wat door iedereen gekend is als “zwemmerseczeem” of “voetschimmel”, hoewel de medische naam “tinea pedis” is, is een infectie veroorzaakt door zwammen. Hoewel deze schimmel het vaakste voorkomt op de voeten kunnen ook de nagels of andere zones van het lichaam eraan ten prooi vallen, vooral als je eerst de zone in kwestie aanraakt en daarna andere delen van je lichaam.

De omstandigheden van vochtigheid, temperatuur, gebrek aan licht en verluchting binnen een gesloten schoen zijn bevorderlijk voor de verspreiding.

De besmetting gebeurt vaak in vochtige en warme omgevingen, zoals zwembaden, douches, kleedkamers, enz., en doet zich meestal voor wanneer je met je blote voeten op de vloer komt. Vandaar dus de naam “zwemmerseczeem”.

Het is belangrijk te weten dat je dit soort schimmel heel gemakkelijk kunt oplopen als je in contact komt met een besmet oppervlak, en het is lastig om er weer vanaf te geraken, dus het beste is een aantal regels in acht te nemen om besmetting en verspreiding ervan te vermijden.

Hier vind je 6 tips om voetschimmel te vermijden:

  • Draag tijdens het warme seizoen open schoeisel om een goede verluchting te garanderen. Kies de rest van het jaar voor schoeisel dat een optimale transpiratie toelaat. Vermijd schoeisel met een plastic binnenlaag of gemaakt van andere synthetische materialen.
  • Droog je voeten goed af als je uit de douche komt. Besteed speciale aandacht aan de zone tussen je tenen, aangezien zich daar vochtophopingen voordoen, wat het verschijnen van voetschimmel in de hand werkt.
  • Deel geen handdoeken of schoeisel.
  • Doe elke dag schone sokken aan. Zo verzeker je je ervan dat je voeten droog zijn en zich geen zweet ophoopt. Als je last hebt van zweetvoeten, is het aan te raden dat je zelfs vaker dan eens per dag andere sokken aantrekt. Je kunt ook absorberend poeder gebruiken in je schoen, om het overtollige vocht op te zuigen.
  • Gebruik altijd slippers als je door een zwembad of openbare kleedkamer loopt, aangezien je daar gemakkelijk met schimmel in aanraking kunt komen en zo een besmetting oplopen.
  • Desinfecteer regelmatig je schoenen. De beste manier om dit soort zwammen in toom te houden is ervoor te zorgen dat ze zich niet kunnen verspreiden. Hiervoor is de Schoendesinfecteerder in verstuiver van Sanytol de perfecte oplossing. Alleen voor gebruik binnenin de schoen. Gewoon even verstuiven binnenin de schoen, een paar minuten laten opdrogen, en klaar. Zo maak je voor 99,9% komaf met bacteriën en schimmels. Bovendien zijn er zonder bacteriën ook geen geurtjes meer.

Deze reeks tips zal je zeker helpen om voetschimmel te vermijden. Als je toch zou merken dat je voeten dit probleem vertonen, is het aan te raden een dokter te raadplegen voor een behandeling die je er vanaf helpt, zodat het zeker niet erger wordt.