Hoe de badkamer goed te reinigen en te desinfecteren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Als preventieve maatregel om verspreiding van en besmetting met het coronavirus te helpen voorkomen (link naar de landing coronavirus), raden de officiële instanties de bevolking aan om nauwgezet de persoonlijke hygiëne in acht te nemen en het huis te reinigen en desinfecteren.

De badkamer is een van de ruimtes waar de meeste ziektekiemen aanwezig zijn. De warme atmosfeer en de luchtvochtigheid stimuleren de verschijning en de ontwikkeling van bacteriën en virussen. Daarom moet deze regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd om de overdracht van besmettelijke ziekten in de woning te voorkomen. Gedurende deze weken is het raadzaam om bepaalde gewoontes aan te passen en dagelijks de oppervlakten die u vaker aanraakt te ontsmetten om verspreiding van COVID-19 onder de gezinsleden te helpen voorkomen.

Aanbevelingen voor het desinfecteren van de badkamer tijdens de coronapandemie

De eerste basisaanbeveling is dat de persoon die zich bezighoudt met het schoonmaken gezond is, dat wil zeggen geen symptomen van het COVID-19 vertoont. Gebruik tijdens het reinigen handschoenen om direct contact met de bacteriën en virussen te voorkomen. Vergeet niet om als u klaar bent uw handen te reinigen met water en zeep of met een hydroalcoholische desinfecterende gel.

In het geval van de badkamer wordt aanbevolen om eerst te reinigen met water en zeep of een gewoon schoonmaakmiddel en vervolgens te desinfecteren met bleekmiddel of een desinfecterend product, zoals Sanytol desinfecterende badkamerspray,
Dit zijn de elementen van de badkamer die elke dag ontsmet moeten worden.

 • Deurklinken en hendels van deuren, ramen, lades en kasten
 • Wastafel en kranen
 • Doortrekknop van de stortbak en de deur
 • Schakelaars, knoppen, drukknoppen
 • Bidet
 • Toilet: wij raden u aan een aparte doek te gebruiken voor de reiniging. Leg de doek na het desinfecteren direct in de wasmachine om contact met andere oppervlakten te vermijden.

Daarnaast zijn andere nuttige aanbevelingen die u kunt toepassen in uw badkamer:

 • Bewaar tandenborstels in verschillende houders om te voorkomen dat ze elkaar aanraken.
 • Gebruik een aparte handdoek voor elk lid van de familie, dat wil zeggen, vermijd het gezamenlijk gebruik ervan. Vervang ze een keer per week en was ze op 60º met het gebruikelijke wasmiddel of een Sanytol desinfecterende middel voor het wasgoed.
 • Deel geen sponzen en/of washandjes en laat ze gescheiden van elkaar drogen om contact te vermijden.
 • Schrob de vloer met een desinfectiemiddel zonder bleekmiddel, zoals Sanytol desinfecterend Vloeren & Oppervlakken om ziektekiemen, bacteriën en virussen te doden.

In het geval dat een familielid symptomen van COVID-19 vertoont, de ziekte heeft opgelopen of in quarantaine is vanwege contact met een iemand die positief is, moeten de reinigings- en desinfectiemaatregelen strenger zijn.

Algemene tips om de groei van bacteriën, ziektekiemen en virussen in de badkamer te voorkomen

Bedenk tenslotte dat u de volgende tips kunt toepassen in uw dagelijks leven om de groei van ziektekiemen en bacteriën in de badkamer te minimaliseren.

 • Verwijder vochtigheid van de vloer en de muren van de badkamer, vooral in de hoeken omdat vochtophoping de groei van bacteriën of schimmels bevordert.
 • Droog de oppervlakten waar het water zich het meest ophoopt, zoals de wastafel of de douche. Verwijder ook alle resten van zeep, crème of lichaamsolie.
 • Ventileer de badkamer, indien mogelijk, om vocht te verwijderen.
 • Houd handdoeken, sponzen en washandjes zo droog mogelijk: na gebruik kunt u ze ophangen om te drogen.
 • Verwijder het water dat in de tandenborstelhouder is achtergebleven en droog de zeephouder ook af, zodat er zich geen ziektekiemen ophopen
 • Haal na het douchen de douchemat weg en laat deze drogen. Het is raadzaam om de douchemat één keer per week te wassen op 60º met het gebruikelijke wasmiddel of een textieldesinfectiemiddel.