Coronavirus reiniging en desinfectie

Coronavirus, reiniging en desinfectie

Gids voor een goede reiniging en desinfectie van de woning

*Effectief tegen SARS-COV2 volgens EN 14476
Covid19
Coronavirus

Wat is COVID-19?

Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn coronavirussen (CoV) een grote familie van virussen die zowel bij dieren als bij mensen ziekten kunnen veroorzaken. Bij de mens veroorzaken coronavirussen luchtweginfecties die meestal milde symptomen vertonen. 

Ze kunnen echter ook ernstiger ziekten veroorzaken, zoals MERS (Middle East Respiratory Syndrome), dat voor het eerst werd geregistreerd in 2012, en SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), dat geregistreerd werd in 2002. 

SARS-CoV-2 is een nieuwe stam van het coronavirus die mensen treft. De eerste uitbraak werd afgelopen december ontdekt in de stad Wuhan (provincie Hubei, China) en heeft zich verspreid naar andere landen, waaronder België. COVID-19 is de naam van de ziekte die door dit virus wordt veroorzaakt.

Hoe wordt COVID-19 overgedragen?

Als een geïnfecteerde persoon spreekt, hoest of uitademt, komen er druppels uit de neus of de mond los die op de omringende voorwerpen en oppervlakken vallen. Als een niet-geïnfecteerde persoon deze oppervlakken aanraakt en vervolgens zijn of haar mond, neus of ogen aanraakt, kan hij of zij geïnfecteerd raken en COVID-19 krijgen. Men kan ook geïnfecteerd raken door het inademen van de druppels die door een ziek persoon zijn verspreid door te praten, te hoesten of uit te ademen.

Wat kan ik doen om de verspreiding van het virus te voorkomen?

Iedereen kan preventieve maatregelen nemen om de kans te verkleinen om COVID-19 op te lopen of te verspreiden:
 • Was uw handen regelmatig en grondig, met behulp van water en zeep of, bij afwezigheid daarvan met een hydroalcoholisch handreinigingsmiddel.
 • Vermijd het aanraken van uw ogen, neus en mond.
 • Nies of hoest in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van uw elleboog. Nies of hoest nooit in uw hand.
 • Reinig en desinfecteer gemeenschappelijke ruimtes of ruimtes met een hoog contactgehalte.
 • Thuis blijven en de woning alleen verlaten wanneer het echt nodig is, de sociale contacten beperken tot het minimum
 • Een veiligheidsafstand van twee meter aanhouden tot andere mensen
 • Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten.
MIDDELEN DIE VOOR DE GEBRUIKER VAN BELANG KUNNEN ZIJN
stop_covid_2

Zijn de producten van Sanytol effectief tegen COVID-19?

Sanytol-producten zijn getest tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt volgens EN14476 (kwantitatieve suspensietest voor de evaluatie van virusdodende activiteit op medisch gebied; Chemische ontsmettingsmiddelen en antiseptica). Tot op heden bleken Sanytol Multipurpose Spray, Sanytol Cleaner Disinfectant en Sanytol Hand Gel Disinfectant effectief te zijn tegen SARS-CoV-2. Resultaten tegen SARS-CoV-2 voor andere Sanytol-producten zullen binnenkort worden bekendgemaakt. 
De wetenschappelijke gemeenschap gaat ervan uit dat virussen die tot dezelfde familie behoren vanwege hun vergelijkbare structuren en eigenschappen een vergelijkbare gevoeligheid zullen vertonen voor desinfecterende producten. Daarom wordt verwacht dat Sanytol-producten die effectief zijn tegen het humaan coronavirus 229E en/of vacciniavirus ook effectief zullen zijn tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Producten die u kunt gebruiken voor de desinfectie van uw huis

Voor het reinigen en desinfecteren van oppervlakten:

SANYTOL DESINFECTERENDE ALLESREINIGER

 • Desinfecterende reiniger multi-oppervlakten.
 • Het is buiten het menselijke coronavirus 229E ook doeltreffend tegen influenzavirus A (H1N1), tegen bacteriën (zoals S.aureus of E.coli) en tegen de meest voorkomende schimmels in huis (zoals die welke Candida of plantenschimmel veroorzaken).

SANYTOL DESINFECTERENDE KEUKEN

 • Ontsmettingsmiddel voor oppervlakten.
 • Het is doeltreffend tegen het menselijke coronavirus 229E, tegen bacteriën (zoals S.aureus of E.coli) en tegen de meest voorkomende schimmels in huis (zoals die welke Candida of plantenschimmel veroorzaken).

SANYTOL DESINFECTERENDE BADKAMER

 • Een desinfecterende reiniger voor oppervlakken.
 • Effectief tegen influenza A (H1N1), bacteriën en de meest voorkomende schimmels in huis.

DESINFECTERENDE ALLESREINIGER VLOEREN

 • Een desinfecterende reiniger voor vloeren en oppervlakken.
 • Effectief tegen het 229E humane coronavirus, het is ook effectief bij influenza A (H1N1), bacteriën (zoals S. aureus of E.coli) en de meest voorkomende schimmels in huis (zoals die Candidiasis of plantaardige schimmel veroorzaken).

Voor handhygiëne:

SANYTOL DESINFECTERENDE HANDGEL

 • Desinfecterende handgel.
 • Verwijdert ziektekiemen zonder gebruik van water.

Voor het desinfecteren van kleding:

SANYTOL DESINFECTERENDE TEXTIELVERFRISSER

 • Desinfecteert textiel en oppervlakten.
 • Buiten het menselijke coronavirus 229E is ook het doeltreffend tegen een breedspectrum van virussen zoals het influenzavirus (A H1N1), adenovirus en poliovirus, maar ook tegen bacteriën en schimmels.

SANYTOL DESINFECTIEMIDDEL VOOR DE WAS

 • Desinfecteert textiel.
 • Effectief tegen bacteriën, schimmels en influenza A (H1N1).
 • Effectief vanaf 20ºC.

DESINFECTERENDE VLEKKENVERWIJDERAAR

 • Desinfecteert en verwijdert vlekken op textiel.
 • Naast het 229E humane coronavirus is het effectief tegen influenza A (H1N1), parvovirus, bacteriën en de meest voorkomende schimmels in huis.
 • Effectief vanaf 20º.

Desinfectiemaatregelen thuis

VEEL GESTELDE VRAGEN

¿Zijn de producten van Sanytol effectief tegen het coronavirus SARS-CoV-2?

Hoewel dit nieuwe virus (SARS-CoV-2) niet beschikbaar is om getest te worden in effectiviteitsonderzoeken, zijn verschillende producten van Sanytol (zoals Sanytol allesreiniger, Sanytol allesreiniger Vloeren & Oppervlakten, Sanytol Hydroalcoholische Handgel en Sanytol Verfrisser Oppervlakken & Textiel) getest tegen een andere stam van dezelfde familie, het menselijke coronavirus 229E, en hebben bewezen effectief te zijn in het verwijderen ervan. Naar verwachting zullen de bovengenoemde producten van Sanytol dus effectief zijn tegen het COVID-19-virus.

Hoe lang is Sanytol effectief?

Vanaf het aanbrengen van het product, blijft het oppervlak min of meer vrij van micro-organismen, afhankelijk van het directe contact met mogelijk ziektekiem bevattende voorwerpen. Als het oppervlak een hoog contactgehalte heeft, moet het na elk gebruik worden gedesinfecteerd.

Welke oppervlakten in het thuis moeten vaker gedesinfecteerd worden?

De ruimtes in het huis waar de meeste ziektekiemen voorkomen, zijn de badkamer, de keuken en de woonkamer. Naast het schoonmaken en desinfecteren van deze ruimtes moeten we ook rekening houden met de apparaten en voorwerpen die we het vaakst aanraken, zoals de afstandsbediening van de televisie, telefoons, deurknoppen, kranen, lichtschakelaars, speelgoed, computers, etc.

Moet ik kleding en ander textiel desinfecteren?

Hoewel het waar is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat COVID-19 door kleding kan worden overgedragen of dat het in textiel achterblijft, is het aan te bevelen de kleding die we gebruiken om op straat te gaan, te wassen met ons gebruikelijke wasmiddel of een textieldesinfectiemiddel. Kies een wasprogramma op hoge temperatuur (60°) om de ziektekiemen volledig te elimineren en hang de kleding na afloop van het wasprogramma op om deze volledig te laten drogen.